OKUL SERVİS ŞOFÖRLERİNİN İLKYARDIM BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ


Abstract views: 75 / PDF downloads: 34

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2838

Anahtar Kelimeler:

İlkyardım, Okul servis şoförleri

Özet

Bu çalışmada kaza anında kişilere ilkyardım müdahalesi yaparak hayat kurtarabilecek konumda olan okul servis şoförlerinin bilgi düzeylerini ölçmek, yaşa, eğitime, meslekte geçirdikleri süreye ve ilk yardım bilgilerini yeterli bulma düzeylerine göre karşılaştırmak, bu alandaki eksiklik ve yetersizlikleri tespit etmek ve ilkyardım gereksinimlerini belirlemek amaçlanmıştır.

Araştırmanın oluşumunda bilimsel araştırma aşamalarından katılımlı gözlem, alan taraması, deneysel araştırma (görüşme ve anket teknikleri) teknikleri uygulanmıştır.

Araştırma, 2021 yılı Eylül ayının 3. ve 4. haftalarında Adana ili Çukurova ilçesi okul servis şoförlerine uygulanmıştır. Çukurova ilçesinde 351 serviş şoförü vardır ancak 351 okul servis şoföründen sadece 71 tanesi çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul etmiştir. Dolayısıyla evreni temsil edecek örneklem sayısı 71 olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında örneklerden elde edilecek bilgi ve verileri toplamak üzere 11 sorudan oluşan bir anket geliştirilmiştir. 4 soru çoktan seçmeli 7 soru ise açık uçludur. Açık uçlu sorularla bilgi düzeylerini incelemede şans faktörünü ortadan kaldırmak hedeflenmiştir. İlgili örnekleme bu anket uygulanmıştır.

Şoförlerin ilkyardım bilgi düzeyleri değerlendirilirken ankette açık uçlu sorulara verilen yanıtlar ilkyardım konusundaki kaynaklarda yer alan bilgilerle karşılaştırılarak bilmiyor, kısmen biliyor ve biliyor şeklinde belirlenmiştir. Araçlarda bulunan ilkyardım malzemesinin yeterliliğine Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre belirlenen standart malzeme listesi alınarak karar verilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS 16.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Frekans dağılımları elde edilmiş ve tablolar oluşturulmuştur.

Araştırma kapsamına alınan okul servis şoförlerinin ilkyardım bilgi düzeyleri genel olarak yetersiz bulunmuştur.

Okul servis şoförlerine ilkyardım konusunda belirli zamanlarda özel seminerler verilmelidir.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÇAKALLIOĞLU, E., AKTAŞ, M., GÜNGÖR, Y., DURAN, E., & GEÇİCİ, İsmail. (2021). OKUL SERVİS ŞOFÖRLERİNİN İLKYARDIM BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(78), 3369–3390. https://doi.org/10.26450/jshsr.2838