ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OBEZİTE İLE MÜCADELESİNE BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ


Abstract views: 103 / PDF downloads: 50

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3597

Anahtar Kelimeler:

Obezite, Diyabet, Metabolik Bozukluk, Sağlıklı Beslenme, Besin Değerleri Tablosu, Kalori

Özet

Gıda ürünlerinin ambalajlarında yer alan “Enerji ve Besin Öğeleri Tablosu”nu farklı nedenlerle kullanırız. Bazen, ürünün içinde hangi besinlerin olduğunu, bazen de besinlerin ürünler içindeki miktarını öğrenmek amacıyla bu tabloları kullanırız. Ancak nedeni ne olursa olsun, tüm tüketiciler için önemli olan, bu tabloların kolay anlaşılır ve aranan bilgiyi kapsayacak nitelikte olmasıdır.

Çalışmanın amacı; gıda ürünlerinin ambalajlarında yer alan enerji ve besin öğeleri tablosuna, ürünün kalori miktarını yakmak için gerekli yürüme mesafesinin ve yürüme süresinin eklenmesinin ortaokul öğrencilerinin tüketim alışkanlıklarındaki etkililiğini tespit etmektir.

Çalışmada; ortaokul öğrencilerinin paket gıdalardaki besin değerleri tablosunu incelemedekileri, kalori değeri hakkında bilgilerinin az olduğu ve bilgisi olanların ise kalori değerini somutlaştıramadığı ortaya çıkmıştır. Paket gıdaların besin değerleri tablosuna kalori değerlerini harcaması için gerekli yürüme mesafesi ve/veya yürüme süresi görselinin eklenmesi ortaokul öğrencilerinin tüketim alışkanlıklarında bir azalmaya sebep olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Alınan kalori miktarının harcanması için gereken yürüyüş mesafesi ya da yürüme süresinin gıda ürünlerinin ambalajlarında yer alan enerji ve besin öğeleri tablosunda yer alması ihtiyaçtan fazla kalori alınmasını engelleyebilir.

Ortaokul öğrencilerine kalori değerleri hakkında bilgi verilmelidir.

Ortaokul öğrencilerine gıdalardaki besin değerleri tablosunu nasıl okuyacakları öğretilmelidir.

Ortaokul öğrencilerinin sıklıkla tükettikleri gıdaları belirleyip bu gıdalarla başlanarak kalori miktarının yürüme süresi/mesafesi görseli, ilgili ürünün besin değerleri tablosuna eklenmelidir.

İndir

Yayınlanmış

2023-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

ULUDAĞ, İsmail, KILINÇ, Y., ŞEKEROĞLU, U., & AKBULUT, İsmail B. (2023). ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN OBEZİTE İLE MÜCADELESİNE BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(93), 735–746. https://doi.org/10.26450/jshsr.3597