BASKI RESİM SÜRECİNDE TEMEL TEKNİKLER


Abstract views: 90 / PDF downloads: 57

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2314

Anahtar Kelimeler:

Baskı Resim, Monotipi, Gravür, Mezotint, Aquatint, Serigrafi

Özet

Baskı resim sanatı, basarak ve çoğaltılarak üretilen sanat yapıtları üretme sürecidir. Bir kâğıt ya da başka bir yüzeyde materyaller kullanılarak bir biçimin oluşturulmasını ve düzenlenmesini içermektedir.
Sanatçı, bu baskı sürecini tekrarlayarak çok sayıda orijinal sanat yapıtı üretebilir. Baskı resmin büyüsü, sanatçının üretim sürecinde görüntüyü bir baskı makinesi aracılığıyla ortaya çıkarırken oluşan beklentisinde yatmaktadır. Farklı görüntülerin oluşturulması için metal, ahşap, linolyum, asetat kâğıdı, cam gibi birçok araç kullanır ve her tekniğin kendi kuralları vardır. Baskı resim, genellikle sanatçıların birden fazla orijinal sanat eseri üretmesine olanak sağlayan bir süreçtir. Çoğu durumda sanatçı, metal, taş, ahşap ya da diğer malzemelerden yapılmış bir matris üzerinde bir görüntü oluşturur. Bu çalışma, baskı resim tekniklerini temel düzeyde ortaya koymayı ve bu alanda yapıtlar üretmiş olan sanatçıları baskı resim örnekleri ile tanıtmayı amaçlamaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2021-02-28

Nasıl Atıf Yapılır

ÖCAL, S. (2021). BASKI RESİM SÜRECİNDE TEMEL TEKNİKLER. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(66), 463–471. https://doi.org/10.26450/jshsr.2314