İLLÜSTRATİF YÖNTEMLERLE ÇOCUK RESİMLERİNİN “KARAKTER TASARIMLARINA” DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Abstract views: 93 / PDF downloads: 55
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.2237Anahtar Kelimeler:
Çocuk Resimleri, İllüstrasyon, Grafik, Çizim, Tasarım, Karakter, Dijital, DönüşümÖzet
İlkel estetizmin sıra dışı örnekleri olması nedeniyle, çocuk resimlerinin karakteristik özellikleri günümüz kültüründe de hala ilgi çekici bulunmaktadır. Yaratıcı kriterler açısından İlkel estetizm; insanoğlunun mağara dönemindeki ilk “bilişsel sürecinin”, günümüz çocuk resimleriyle kurduğu ortak iletişimin kültürel ve tarihsel temelini işaret eden “görsel” bir kavramdır. İlkel estetizm, sahip olduğu tüm özelliklerle insanın sanatsal eğilimlerinin ilk modelini oluşturur. Bu bağlamda çocuk resimlerinin, yaratıcılık ve sanata dair niteliklerle olan ilişkilerini belirlemek makalenin temel dayanağını oluşturur.
Bu makalede, “ilkel estetizmin” çocuk resimleriyle olan tarihi ve kültürel ilişkileri temel alınarak, “karakteristik özellikleri olan resimlerin” dijital teknolojiye ait yöntemlerle yeniden yorumlanıp illüstratif tasarımlara dönüştürülme süreci, bir model önerisi olarak sunulmaya çalışılmıştır. Bu “dönüşüm tasarımı çalışmasında”, profesyonel müdahalelerle illüstrasyon işlemlerinden geçirilen çocuk resimlerinin “sahip olduğu temel özelliklerin” korunmasına son derece özen gösterilmiştir. Yapılan görsel değişiklikler, resimlerin “görsel özellikleriyle uyumlu olacak biçimde gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca bu çalışmada, görüntü işleme teknikleri açısından dijital illüstrasyona yaklaşım biçimleri; “grafik iletişim ve anlatım ilkeleri” çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda grafik sanatlar kültürü içerisinde yer alabilecek illüstratif uygulamaların, görsel anlatım ve iletişim ilkelerine uyum sağlayacak türde olmasına dikkat çekilmiştir
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.