YÜKSEKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMLARINDA NOKTALAMA İŞARETLERİNİ KULLANMAMA NEDENLERİ (DİCLE ÜNİVERSİTESİ ERGANİ MYO ÖRNEĞİ)


Abstract views: 44 / PDF downloads: 23

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.662

Anahtar Kelimeler:

Yazılı anlatım, Noktalama işaretleri, Yazma becerisi

Özet

Eğitim sürecinde öğrendiğimiz yazma becerisi hayatın her aşamasında işimize yaramaktadır. Anlatma becerilerinden olan yazma becerisi ile kişi kendini yazılı olarak ifade eder. Eğitim sürecinde verilen yazma becerisi eğitiminin temel amacı kişinin duygu ve düşüncelerini, doğru ve düzgün ifade etmesini sağlamaktır.
Kişinin kendini yazılı olarak ifade etmesi kişisel, toplumsal ve uğraşsal bir zorunluluk olarak görülmektedir. Kişi, yazma eylemi ile başka insanlarla iletişime geçiyorsa kişisel; herhangi bir konuda birilerine bilgi vermek, birilerini aydınlatmak amacıyla kullanıyorsa toplumsal; yaşamı boyunca uğraştığı iş ile ilgili veya farklı bir sebeple yazı yazmak durumunda kalıyorsa uğraşsal bir zorunluluktur.
Doğru ve etkili anlatım, kendiliğinden ortaya çıkan veya doğuştan gelen bir beceri değil aksine kişinin eğitim sürecinde dilin kurallarını kavrayıp bu kuralları yazılı anlatımlarına uygulaması ile ortaya çıkmaktadır. Yazılı anlatımlarda duygu ve düşünceleri istenilen şekilde aktarmak yani yazının anlaşılmasını sağlamak noktalama işaretlerinin doğru ve yerinde kullanılmasına bağlanabilir. Bu nedenle yazılı anlatımlarda noktalama işaretlerinin dilin ezgi ve sözdizimi özelliklerine göre kullanmak önemli görülmektedir.
Doğru ve etkili yazılı anlatımların birçok özelliği barındırması gerekir. Bu temel özelliklerden bir tanesi de noktalama işaretlerini kullanmak olarak söylenebilir. Eğitim ortamlarında öğrencilerin noktalama işaretlerini kullanılmamasından kaynaklanan anlama ve anlatım sorunları sıkça görülebilmektedir.
Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Ergani Meslek Yüksekokulu öğrencileri örneğinde, öğrencilerin yazılı anlatımlarında neden noktalama işaretlerini kullanmadıkları tespit edilmeye ve bu soruna çözüm bulunmaya çalışılmıştır.
Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamak için görüşme formundan yararlanılmış sonrasında veriler toplandıktan sonra içerik analizi ve betimsel analiz tekniklerinden faydalanılmıştır. Verilerin kategorize edilmesinde tümevarımcı yaklaşımı esas alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler yorumlanarak değerlendirilmiş, bu çalışmada ve benzer çalışmalarda elde edilen sonuçlar da göz önünde bulundurularak ifade edilen sorun için çözüm yolları ortaya konmaya çalışılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2018-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

AYKAÇ, N. (2018). YÜKSEKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMLARINDA NOKTALAMA İŞARETLERİNİ KULLANMAMA NEDENLERİ (DİCLE ÜNİVERSİTESİ ERGANİ MYO ÖRNEĞİ). International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(27), 2761–2769. https://doi.org/10.26450/jshsr.662