TÜRK DEMOKRASİ TARİHİNDE MİLLET PARTİSİ VE OSMAN BÖLÜKBAŞI ÜZERİNE BİR İNCELEME (1948-1973)
Abstract views: 136 / PDF downloads: 59
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.479Anahtar Kelimeler:
Osman Bölükbaşı, Millet Partisi, DemokrasiÖzet
Demokratik toplumlarda; muhalefet, demokrasinin gelişmesinde en büyük aktörlerden biridir. Her yönetimde; iktidar zamanla halkla bağlarını koparıp toplumdan uzaklaşabilir. Bu zaman diliminde hukuk kurallarını ve demokratik uygulamaların gerekliliğini iktidara hatırlatmak muhalefete düşer. Demokrasinin toplumların yaşam biçimi olması aşaması sorunsuz olmamıştır. En çağdaş diye isimlendirdiğimiz toplumlarda da bazı dönemlerde demokrasiyle bağdaşmayan davranışlar sergilenmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nden önce ülkemizde siyasi anlamda muhalefetin varlığı mevcuttu. Cumhuriyet Döneminde ilk çok partili hayata geçiş denmeleri olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve akabinde uygulanan Serbest Cumhuriyet Fırkası demokrasi yolunda iyi bir sınav vermemiştir. Türkiye’de çok partili hayata geçiş dönemi olan 1946-1950 yıllarında milliyetçi muhafazakâr nitelikte Millet Partisi kurulmuştur.1948’de Millet Partisi olarak kurulan parti zamanla Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi gibi isim değişikliğinkilerine giderek siyaset arenasında var olmuşlardır. Milet Partisi ve devamında farklı olarak isimlendirilen parti 1948’deki ideoloji ve tutum ne ise partinin 1977 de kendini feshine kadar genel olarak aynı misyonda görevini sürdürmüştür.
MP, CMP, CKMP’ ye yön veren kişilerden ilki Osman Bölükbaşı olmuştur. Bundan dolayı halk dilinde bu partilere Osman Bölükbaşı Partisi denmiştir. Bu isimlendirmede Bölükbaşının parti kurullarıyla her şeyi uygulama ve tartışmaya açmaması, kendi düşüncesinin parti eylemlerinde ağırlıklı olması da etkendir. Bölükbaşı’nın siyaset ettiği alan aslında Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesidir. İktidara gelemese de Osman Bölükbaşı’nı hem siyaset erbabı hem de tüm Anadolu tanımıştır. Osman Bölükbaşı birçok kez konuşmalarından dolayı tutuklansa da bildiğini açıkça söylemekten geri durmayan bir siyasetçi olarak Türk demokrasi tarihinde yerini almıştır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2018 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.