El Dokumalarında Görülen Hatalar, Restorasyon Teknikleri Ve Restorasyonda Kullanılan Aletler
Abstract views: 261 / PDF downloads: 108
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10055705Anahtar Kelimeler:
El Dokumaları, Konservasyon (Koruma), Hata, Restorasyon, PürmüzÖzet
El dokumalarında hatalar ya dokuma sırasında ya da dokunduktan sonra oluşabilmektedir. Dokumadan sonra oluşan hatalar genellikle dokumada kullanılan liflerin kalitesiyle de ilintilidir. El dokumalarının temel malzemesi olan iplikler; koyunyünü, keçi kılı, devetüyü, pamuk, ipek vb. doğal elyaflardan elde edilir. Doğal elyafların haslıkları (renk, sürtünme, ışık, yıkama, ter, hava koşullarına dayanıklılık gibi) kimyasal elyaflara nazaran daha az olabilmektedir. Özelikle yün lifleri güvelenmeye oldukça müsaittir. Halı el dokumaları içinde en sağlam dokuma tekniğidir. Kilim, cicim, zili, sumak, çarpana, kolan vb. dokumaların mukavemeti halı kadar yüksek değildir. El dokumalarında birçok etkene bağlı olarak hatalar oluşabilir. El dokumalarının korunması, restorasyonundan daha önemlidir, iyi korunan dokumaların restorasyona ihtiyacı kalmayacaktır. Koruması sağlanamamış, zarar görmüş dokumaların genellikle restorasyonu mümkündür. Aksaray’ın Sultanhanı ilçesi, Konya, Kayseri, İstanbul gibi şehirlerde restorasyon yapan ustalar vardır. Restorasyon tekniklerini uygularken ustaların kullandığı aletlerde son derece önemlidir. Usta-çırak ilişkisiyle üretilen el dokumalarının restorasyon işlemleri de usta-çırak ilişkisine dayanmaktadır
Referanslar
Ahunbay, Z. (2013). Tarihi Çevre koruma ve Restorasyon. Yem Yayın.
Akan, M. (2013). Konya İlinde Halı Kilim Tamirciliğinin Bugünkü Durumu ve Halı Kilim Tamir Ustaları. Uluslararası Geleneksel El Sanatı Ustaları Sempozyumu Bildirileri, Atarürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara.
ALSAÇ, Ü. (2004). Türkiye’de Restorasyon. İletişim Yayınları.
Anmaç, E. (2004). Tekstilde Kullanılan Lifler Özellikleri ve Kullanım Alanları. Dokuz Eylül Yayınları.
Atagök, T. (Aralık 1997). Sanat Eserinin Bakımı ve Korunması, Türkiyemiz (4 Aylık Sanat Dergisi-Akbank’ın Kültür Hizmeti). Apa Ofset Basımevi.
Aydın, Ö. (1997). Halının Onarım Ve Restorasyonu, Kültür Ve Sanat. Türkiye İş Bankası Yayını.
Aytaç, Ç. (1997). El Dokumacılığı. Milli Eğitim Basımevi.
Bayrakçı, B. (1997). Meslek Yüksekokulları için El Dokusu Halıcılık. Erciyes Üniversitesi Yayınları.
Gülcemal, A. (1997). Temel Kavramlarıyla Halı ve Desen Teknolojisi, Isparta.
Kantarcıoğlu, A.S. (2010). Ahşap Üstü Kalem İşi Bezemelerin Koruma Yöntemleri Türkiyemiz Kültür Ve sanat Dergisi, 66.
Kardeşlik, S. (2010). İstanbul Vakıflar Halı Müzesinde Konservasyon Çalışmaları ve Yeni Keşfedilen Selçuklu Halıları, Vakıf Restorasyon Yılığı (Restorasyon-Konservasyon-Arkeoloji-Sanat), T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü.
Koyuncu Okca, A. (2014). Geleneksel Dokumalarda Koruma ve Onarım Prensipleri, [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi], Denizli.
Öztürk, İ. (2007). Koruma Kültürü ve Geleneksel Tekstillerin Korunması-Onarımı, Mor Fil yayınları.
Salman, F. ve- Öztürk, G. (Mart 2013). Aksaray Sultanhanı Kasabası Halı Restorasyonunda Örnek Bir İşletme: “Sultan Saray Halı”, Arış Halı, Süz Dokuma. Kumaş, Giyim, Kuşam ve İşleme Sanatları Dergisi, Sayı:9.
Sanıbelli, E. (1997). Geleneksel Halılarımızda Dokuma Hataları, Türkiye’de El sanatları Geleneği ve Çağdaş Sanatlar İçindeki Yeri Sempozyum Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Şahin, Zahide (2016). El Dokuma Ürünlerin Patchwork (Kırkyama) Yöntemiyle Modernleştirilmesi, 2. Internatıonal Conference on the changıng World and Socıal Research (ICWSR’2016) Proceedıngs Book, Barcelona/Spaın, 14-16 October.
Yücel, A. ve Kantarcıoğlu, A. S. (2004). Müzelerdeki Eserlerin Bozulmasında Mikropların Rolü-Topkapı Sarayı Müzesi’ndeki Bir Kısım Organik Eser ve Mekânların Mikrobiyoloji Yönünden İncelenmesi ve İlaçlama Deneyleri, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.