Sağlık Çalışanlarının Psikolojik Sermayesi: Önemi ve Etkileri
Abstract views: 242 / PDF downloads: 98
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10253455Anahtar Kelimeler:
Sağlık Çalışanları, Sağlık Sektörü, Psikolojik SermayeÖzet
Sağlık kurumlarında zorlu çalışma koşulları altında çalışan sağlık çalışanlarının etkili ve verimli olabilmesi için insan kaynağına değer vermek son derece önemlidir. İnsan kaynağına verilen bu önem, kurumların rekabetçi olabilmesi ve hasta bakım kalitesini yükseltebilmesi için kritik bir faktör olarak görülmektedir. Çalışanların psikolojik sermaye düzeylerinin yüksek olması da bu bağlamda büyük bir önem taşımaktadır. Psikolojik sermaye, diğer sermaye türlerinden farklı olarak insanı çok yönlü bir şekilde ele alan bir kavramdır. İnsanların psikolojik dayanıklılıklarını artırmayı, duygusal zekalarını geliştirmeyi ve pozitif davranışlar sergilemeye teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Sağlık sektörü doğası gereği kritik ve stresli bir iş ortamı olarak görülmektedir. Sağlık çalışanlarının aldığı kararlar ve yaptıkları eylemler, hastaların yaşamına doğrudan etki edebilmektedir. Bu nedenle, sağlıkçılar büyük sorumluluk taşımaktadırlar. Çalışanların iş ortamında yaşadığı stres, zihinsel ve duygusal sağlıklarını etkileyebilmektedir. Bu tür zorluklarla başa çıkabilme yeteneği, sağlık çalışanlarının mücadeleci ve psikolojik olarak dayanıklı olmalarını gerektirmektedir. Yüksek psikolojik sermaye düzeyi, çalışanların işlerini daha etkili bir şekilde yapmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca çalışanlar, işlerini daha iyi yapma konusunda özgüven sahibi olmakta ve karşılaştıkları sorunlarla daha yapıcı bir şekilde baş etme eğilimine girmektedirler. Bu durum sağlık çalışanlarının, hastalar ile daha iyi iletişim kurmalarına, stresli durumlarla daha iyi başa çıkmalarına ve ekip içinde daha etkili bir işbirliği yapmalarına yardımcı olmasını sağlamaktadır. Hastane çalışanların psikolojik sermayelerini geliştirmek, kurumlara rekabet avantajı sağlayabilmekte ve hastaların daha iyi bir sağlık hizmeti almasına yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle, sağlık kurumları, çalışanların psikolojik sermayelerini artırmak için çeşitli stratejiler geliştirmeli ve bu önemli kaynağı değerlendirmeye çalışmalıdır.
Referanslar
Akdoğan, A., & Polatçı, S. (2013). Psikolojik Sermayenin Performans Üzerindeki Etkisinde İş Aile Yayılımı ve Psikolojik İyi Oluşun Etkisi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), 273 - 294.
Child, J., & McGrath, R. G. (2001). Organizations Unfettered: Organizational Form in an Information-Intensive Economy. Academy of Management Journal, 44, 1134-1148.
DeDonno, M. A., & Demaree, H. A. (2008). Perceived Time Pressure and the Iowa Gambling Task. Judgment and Decision Making, 3(8), 636-640.
Dufault, K., & Martocchio, B. C. (1985). Symposium on compassionate care and the dying experience. Hope: Its spheres and dimensions. Nursing Clinics of North America, 20(2), 379–391.
Hmieleski, K. M., & Carr, J. C. (2008). The Relationship Between Entrepreneur Psychological Capital and New Venture Performance. Babson College, Babson College Entrepreneurship Research Conference (BCERC) .
Lee, S. (2005). Encyclopedia of School Psychology. Sage Publication.
Lodha, P. (2019). Digital Amnesia: are we headed towards another amnesia. Indian Journal of Mental Health, 6(1), 18-22.
Luszczynska, A., Gutiérrez-Doña , B., & Schwarzer, R. (2005). General Self‐Efficacy İn Various Domains Of Human Functioning: Evidence From Five Countries. International Journal of Psychology, 40(2), 80-89.
Luthans , F. (2002). Positive Organizational Behavior: Developing and Managing Psychological Strengths. (Cilt 16). Academy of Management Executive.
Luthans, F. (2002). The Need For and Meaning of Positive Organizational Behavior. Journal of Organizational Behavior, 1(23), 695 - 706.
Luthans, F., & Youssef, C. (2007). Emerging Positive Organizational Behavior. Journal of Management, 33(23), 695-706.
Luthans, F., & Youssef, C. M. (2004). Human, Social, and Now Positive Psychological Capital Management: Investing in People for Competitive Advantage. DigitalCommons@University of Nebraska - Lincoln, 33(2), 143-160.
Luthans, F., Yusuf, C. M., & Avolio, B. J. (2007). Psychological Capital: Developing the Human Competitive Edge (Cilt 1). Oxford University Press.
Lyubomirsky, S., King, L., & Diener, E. (2005). The benefits of frequent positive affect: Does happiness lead to success? Psychological Bulletin, 131(6), 803– 855.
Narcıkara, E. (2017). Increasingly Ascending Positivity in Organizations: Positive Organizational Scholarship Perspective”, Journal Of Behavior At Work,. Journal of behavior at work, 2(1), 20-33.
Nelson, D., & Cooper, C. L. (2007). Positive Organizational Behavior. London: Sage Publication.
Robbins, S. (2018). Organizational Behavior, Global Edition. New Jersey: Prentice Hall.
Seligman, M. E., & Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive Psychology: An introduction. American Psychologist, 55(1), 5-14.
Sparrow, B., Liu, J., & Wegner, D. M. (2011). Google effects on memory: cognitive consequences of having information at our fingertips. Science (New York, N.Y.), 776–778.
Topaloğlu, T., & Özer, P. S. (2014). Psikolojik Sermaye İle İş Performansı Arasındaki İlişkiye Otantik Liderliğin Düzenleyici Etkisi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 6(1), 157-171.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.