Özel Eğitim Meslek Okullarından Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Edildiği Sektörlerin Değerlendirilmesi Samsun Örneği


Abstract views: 529 / PDF downloads: 177

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10256969

Anahtar Kelimeler:

Engelli mezunlar, Özel eğitim, Meslek Okulu, istihdam

Özet

Engelli bireylerin toplum hayatına kazandırılması gerekmektedir. Bu konuda işveren kurumlar gerekli çabayı göstermelidirler. Dezavantajlı grupta yer alan bireylerin istihdamı iş öncesi beceriler ve meslek sonrası becerileri içermektedir. Bu becerilerin kazandırılmasında Özel Eğitim Meslek Okullarının yeri büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, 2022-2023 Eğitim-Öğretim döneminde Samsun ili merkezinde yer alan, bakanlığa bağlı Özel Eğitim Meslek Okulları’nda mezun olan hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin istihdam edildiği sektörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bunun için özel eğitim meslek okullarından mezun olan öğrencilerin mezuniyet sonrası istihdamlarını araştırmak için Samsun ili özel eğitim meslek okulundan mezun olan öğrencilerin işe yerleştirme istatiksel verileri tarama yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerde turizm sektörüne yerleştirilen öğrenci sayısı belirlenerek turizmin özel eğitim öğrencilerinin istihdamında yeri araştırılmıştır.

Bu çalışmada özel eğitim meslek okullarında eğitim alan öğrencilerin işe yerleştirme ve iş yaşamında yer aldıkları sektörler tespit edilerek bu sektörler içerisinde turizmin yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Diğer taraftan özel eğitim meslek okulundan mezun olan bireylerin iş yaşamında kazandıkları deneyimlerin meslek okulunda aldıkları eğitim öğretim ile karşılaştırılması sağlanmıştır. Bu kapsamda Samsun ilinde bulunan özel eğitim meslek okulundan mezun olan öğrencilerle istihdam edilen öğrencilerin verileri istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucuna bağlı olarak engelli bireylerin işe yerleştirme sonucunda özel eğitim meslek okullarının etkisinin bulunduğu görülmüştür. Özel eğitim meslek okullarının istihdamda katkı sağladığı mezun ile işe giren öğrencilerinin karşılaştırılması sonucunda iş istihdam oranın yüksek olduğu verisi elde edilmiştir.

Referanslar

Altınkurt, N. (2008). Özel eğitim ve iyileştirme merkezlerinde yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri [Doktora Tezi], DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Aydın, A., Sarıer, Y., Uysal, Ş., Aydoğdu-Özoğlu, E. & Özer, F. (2014). Türkiye’de öğretmen istihdamı politikalarının değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi, 20(4), 397-420.

Çıngı, Ö. S. ve Eripek, S. (2002). Özel Gereksinimli Bireylerin İstihdamına Avrupa Penceresinden Bir Bakış. Özel eğitim. Anadolu Üniversitesi.

Kurt, B. (2020). Zihinsel engelli bireylerin istihdam sorunu ve çözüm önerileri [YL Tezi], İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Nartgün, Ş. S. (2007). Özel eğitim öğrencilerinin istihdam beklentileri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 141-158

Özbey, F. (2018). Türkiye’de engellilerin eğitimi (Genel-mesleki). Engelli Bireylerin Destekli İstihdamı, Akademik Kitaplar, İstanbul.

Özbey, F. & Diken, İ. H. (2010). Zihinsel yetersizliği olan bireylerin iş-meslek eğitimi ve istihdamlarına yönelik Türkiye’de yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 11(02), 19-42.

Öztürk, M. (2012). Türkiye’de engelli gerçeği raporu. Canda Özür Olmaz Derneği.

Şener, B. & Tanrısever, C. (2017). Lise Düzeyinde Turizm Eğitimi Alan Hafif Düzeyde Zihin Engelli Öğrencilerin Staj Süreçlerine İlişkin İşveren Tutumları. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (64), 380-403.

Uzun, R. (2007). İstihdam sorunu bağlamında Türkiye’de iletişim eğitimi ve öğrenci yerleştirme. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 25(2), 117-134.

İndir

Yayınlanmış

2023-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Akçay , F., & Akçay, E. (2023). Özel Eğitim Meslek Okullarından Mezun Olan Öğrencilerin İstihdam Edildiği Sektörlerin Değerlendirilmesi Samsun Örneği. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(101), 3228–3239. https://doi.org/10.5281/zenodo.10256969