Öğretmenlerin Çatışma Yönetim Stratejileri Uygulamalarına Yönelik Görüşleri
Abstract views: 101 / PDF downloads: 40
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10255918Anahtar Kelimeler:
Çatışma, strateji, öğretmen, okul, hükmetme, uzlaşma, kaçınmaÖzet
Bu araştırmada öğretmenlerin çatışma yönetim stratejileri uygulamalarıyla ilgili görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2022-2023 eğitim öğretim yılında Denizli merkez ilçelerinde çalışan ve kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle ulaşılan 337 öğretmenden veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin güvenirlik düzeyinin yüksek olduğu ve normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Veriler analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin çatışma yönetim stratejileriyle ilgili en yüksek düzey problemlere ortak çözümler bulunmasını tercih etmede gerçekleşmiştir. Bunu hem kendi ilgi ve ihtiyaçlarıma hem de karşı tarafın ilgi ve ihtiyaçlarına önem verme izlerken en düşük seviye anlaşmazlıklarda çalışma arkadaşlarımın isteklerini koşulsuz benimsemede olduğu saptanmıştır. Çatışma yönetim stratejilerinin alt boyutlarda en yüksek ortalama “Yüksek” düzeyde olarak bütünleştirme stratejisinde ve “Yüksek” düzeylerinde uzlaştırma ve uyma stratejileri ile “Orta” düzeyde kaçınma stratejisi izlemiştir. En düşük düzey “Orta” düzeyde hükmetme stratejisindedir. Genel çatışma yönetimi stratejilerinin ise yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin çatışma yönetim stratejilerine ilişkin görüşlerinin çatışma yönetimiyle ilgili eğitim alma durumuna göre farklılık göstermediği görülürken cinsiyet, yaş, kıdem, medeni durum ve eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin çatışma yönetim stratejilerine ilişkin görüşlerinin cinsiyete bütünleştirme, uzlaşma, hükmetme ve uyma stratejileri ile genel olarak erkeklerin ortalamalarının yüksek çıkmıştır. Yaşa göre bütünleştirme, uzlaşma, hükmetme, uyma ve genel çatışma yönetimi stratejisinde 36-40 yaş lehine yüksek iken kıdemlerine göre bütünleştirme, uzlaşma, uyma ve genel çatışma yönetimi stratejisinde 11-20 yıl lehine yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin medeni duruma göre çatışma yönetim stratejileri bütünleştirme, kaçınma, uzlaşma, uyma ve genel çatışma yönetimi stratejisinde evli öğretmenler lehine yüksek çıkmıştır. Eğitim düzeylerine göre öğretmenlerin çatışma yönetim stratejilerine ilişkin görüşlerinin hükmetme stratejisinde lisansüstü mezunlarının ortalamalarının lisans mezunlarından yüksek iken uyma boyutunda ise durum tersi yönde ölçülmüştür.
Referanslar
Akkirman, A. D. (1998). Etkin Çatışma Yönetimi ve Müdahale Stratejileri. Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-11.
Bakioğlu, A. (2009). Çağdaş sınıf yönetimi. Nobel.
Başaran, İ. E. (1991). Örgütsel Davranış. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
Durukan, H. (2004). Eğitim Çatışma ve Yönetimi. TSA, (2-3), 193-198.
Eren, E. (2009). Yönetim ve Organizasyon. Beta Yayınevi.
Folger, J.P., Poole, M.S. ve Stutman, R.K. (2013). Çatışma Yönetimi. F. Akkoyun (çev.). Nobel Yayıncılık
Geçmez, T. (2009). Yöneticilerin Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Stilleri ile Çatışma Yönetimi Stilleri Arasındaki İlişki ve Kimya Sektöründe Bir Araştırma. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım.
Karip, E. (2013). Çatışma Yönetimi. Pegem.
Koçel, T. (2011). İşletme Yöneticiliği: Yönetim ve Organizasyonlarda Davranış Klasik Modern-Çağdaş Yaklaşımlar. (13. Basım). Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
Mayer, R. (1990). Conflict Management-The Courage to Conflict. Ohio: Battle Memorial İnstitute.
Özmen, F.(1997). Fırat ve İnönü Üniversitelerinde Örgütsel Çatışmalar ve Çatışma Yönetimi Yaklaşımları. [Doktora Tezi]. Fırat Üniversitesi, Elazığ.
Rahim, A. (2001) Managing Conflict In Organizations, 3. Baskı, London: Quorum Books.
Tabachnik, B. G. & Fidell, L.S. (2013). Using multivariate statistics (6e éd.). Boston, É.-U. U.: Pearson
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.