Bir Biyomimikri Çalışması
Abstract views: 126 / PDF downloads: 70
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10452215Anahtar Kelimeler:
Tırtıl Hareketi, Yay, Moment, Esneklik Potansiyel EnerjiÖzet
Biyomimikri, tasarımcılar tarafından insan sorunlarının çözümüne yardımcı olmak için kullanılan doğayı taklit etme çalışmasıdır. Biyomimikri, tasarım zorluklarını çözmek için doğadan gelen ilkeleri veya mekanizmaları incelemek ve aktarmak için disiplinler arası bir yaklaşımdır ve sürdürülebilirliğe odaklanır.
Doğadaki biyolojik doku veya organların tümü, fiziksel ve kimyasal sinyalleri uzuv hareketlerine dönüştürme işlevine sahiptir. Bu çalışma ile yay kullanılarak, tırtılın adım hareketinde var olan gizemleri keşfetmek amaçlanmıştır.
Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre:
Yay büküldüğünde moment bükme açısıyla doğru orantılı olup yay potansiyel enerjisi depolanır sonrasında yay sıçrayabilir. Bu sistem Tırtılın adım hareketini üreten sistem ile bağdaştırılabilir. Yay için zaman farkı ya eşit olduğunda sıçrama mesafesi maksimum olur.
Zaman farkı başlangıç hızını ve çıkabileceği de etkileyebileceği gibi aynı zamanda sıçrama meydana geldiğinde yay merkezinin yatay ve dikey pozisyonu atlama mesafesi de bundan etkilenecektir.
Deneysel sonuçlara göre zaman farkı olduğunda diğerlerine göre yay daha uzağa sıçrayabilmektedir. Zaman farkı olduğunda ise en uzak atlama mesafesine ulaşır.
Gelecekte bu robot, aşırı nesne tespiti ve boru hatları ve motorlar gibi küçük veya toksik ve tehlikeli ortamlarda kurtarma gibi görevleri tamamlamak için minyatür kameralar, kızılötesi ve diğer algılama ekipmanlarıyla da donatılabilir.
Referanslar
Altınışık, B. (2021). Mimari Bir Vaka Çözümlemesi: Tasarım Koridoru Olarak Tırtıl. Mimarlık, (421) , 58-61.
Avcı, F. (2019). Doğa ve inovasyon: okullarda biyomimikri. Anadolu Öğretmen Dergisi, 3(2), 214-233.
Bozyigit, Bağlı B., Öztürkoğlu, O. & Çatal, S. (2015). Yarı Rijit Betonarme Bacaların Serbest Titreşiminin Diferansiyel Transformasyon Metodu ile Analizi (Diferansiyel Dönüşüm Yöntemi Kullanılarak Yarı Rijit Bağlantılı RC Bacalarının Serbest Titreşim Analizi). XIX. Ulusal Mekanik Kongresi, Trabzon, Türkiye.
Çakmakoğlu, O. (2004). Autolisp’te kollu düz dişli çarkların tasarımı (Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya Üniversitesi).
Demirsoy A., 2006. Yaşamın Temel Kuralları–Entomoloji (Omurgasızlar-Böcekler). Meteksan Yayınları Cilt- II /Kısım- II, Ankara, 945 s.
Ergüzeloğlu, U. A., & Kaplan, B. (2021). Mekanik Enerji Ve Uygulamaları: Kinetik Ve Potansiyel Enerji İçin Deney Tasarlama Ve Bilgisayar Destekli Öğretim. Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 4(1-2), 55-74.
Eryılmaz, H. (2015). Biyomimikri ve Ergonomi: Tasarımda Doğadan Yenilikçi İlham. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 3(3), 469-474.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.