Sosyal Ağlar Çerçevesinde Aile, Yoksulluk, Sosyal Destek ve Sosyal Dışlanma İlişkisi
Abstract views: 191 / PDF downloads: 112
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10476298Anahtar Kelimeler:
Aile, Yoksulluk, Sosyal Destek Algısı, Sosyal Dışlanma AlgısıÖzet
Bu çalışmada, sosyal statü çerçevesinde aile, yoksulluk, sosyal destek ve sosyal dışlanma ilişkisi literatür kapsamında incelenip ilgili kavramlamlar açıklanarak tanımlanmaya çalışılıp; yaşanan maddi yoksulluk sonucunda ekonomik ve sosyal destek hizmetlerinden faydalanan ailelerin sosyal çevre, sosyal ağlar tarafınca nasıl değerlendirildiği ve bu doğrultuda sosyal destek ve sosyal dışlanma ilişkisine açıklık getirmek hedeflenmiştir. İlgili alan çalışmasıyla sosyal destek ve sosyal dışlanma unsurları arasındaki ilişki saptanılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, araştırmaya yönelik kavramlara yer verilerek toplumda yanlış algılanan bazı kelimelerin sosyak gerçeklik içerisinde tanımlanarak doğru algılanması ayrıca amaçlanmıştır. Doğru sosyal yardımda nasıl bulunulacağı hakkında önerilere değinerek, yoksulluğun aile kavramına etkisinin sosyal destek aracılığıyla yarattığı ve toplumda oluşturduğu sosyal dışlanma duygusunun önüne geçmek amacıyla değerlendirmelerde bulunularak çalışma sonunda öneriler getirilmiştir.
Referanslar
Abay Alyüz, S. B. (2018). Sosyal Sermaye, Sosyal Ağlar Ve Sosyal Destek İlişkisi -Sultanbeyli ve Kadıköy’de Sosyal Hizmet Merkezlerine Başvuranlara İlişkin Karşılaştırmalı Durum Çalışması. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova Üniversitesi.
Aktaş, A. (2014). Sosyal Dışlanma Bağlamında Sosyal Yardımlar ve Karşılaştırmalı Politika Önerileri. Uzmanlık Tezi. Ankara: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Ardahan, M. (2006). Sosyal Destek Ve Hemşirelik. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 9(2),68-75.
Aydın, E. (2021). Sosyal Ve Ekonomik Destek Alan Bireylerin Sosyal Destek Algı Düzeylerinin İncelenmesi: Trabzon İli Örneği.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gümüşhane Üniversitesi.
Aydos, E. (2020). Çankırı Sosyal Hizmet Merkezi’nin Uygulamalarını Ve Yansımalarını Yoksulluk Kültürü Kuramı Kapsamında Değerlendirmek. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çankırı Üniversitesi.
Balcı, E. (2019). Aile Sosyal Destek Programı (Asdep) Görevlilerinin Algıladıkları Sosyal Destek İle Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Arasındaki İlişki. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazi Üniversitesi.
Bilgiç, D. (2020). Dünyada Ve Türkiye’de Yoksulluk: Türkiye’de Yoksullukla Mücadelede Sosyalyardımların Ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkiler. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Harran Üniversitesi.
Bülbül, S. (2019). Sosyal Ve Ekonomik Destek Alan Ailelerde Yoksulluk Olgusunun Değerlendirilmesi: Ümraniye Örneği. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi.
Çakır, Ö. (2002). Sosyal Dışlanma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,4(3),83-104.
Danış, Z. (2006). Davranış Bilimlerinde Ekolojik Sistem Yaklaşımı. Aile ve Toplum Dergisi,3(9), 45-53.
Demirkıran, S. (2006). Türk Ailesinin Korunması Ve Güçlendirilmesinde Sivil Toplum Kuruluşları İle İşbirliğinin Önemi. Aile ve Toplum Dergisi,3(9), 91-96.
Erten, R. (2017). Ailelerle Sosyal Hizmet: Eşlerin İkisinin De Fabrikada İşçi Olarak Çalıştığı Ailelerde Aile Hayatı ve Sosyal Yaşam.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi.
Ensari, S. (2010). Tüik'in Yoksulluk Analizleri Üzerine. Maliye ve Finans Yazıları, 1(87), 9-15.
Erbilir Gönültaş, S. G. (2019). Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Bakım Yükü, Sosyal Destek Düzeyleri ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi.
Edebali, E.F. (2020). Sosyal Ve Ekonomik Destek Hizmetinden Faydalandırılanların Yaşam Memnuniyeti ve Yaşam Kalitesi; Sincan Örneği.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler enstitüsü, Marmara Üniversitesi.
Genç, Y. ve Seyyar, A. (2010). Sosyal Hizmet Terimleri Sözlüğü. Sakarya Kitabevi.
Kaldık, B. (2020). Engelli Bireylerin Sosyal Dışlanma Deneyimleri Ve Sosyal Dışlanma İle Başa Çıkma Stratejileri: Tokat İli Örneği.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sosyal Bilimler Enstitüsü, Cumhuriyet Üniversitesi.
Kılıç, E. (2019). İnceleme, Sosyal Ve Ekonomik Destek (Sed): Sosyal Ve Ekonomik Destek Hizmetlerinden Yardım Talebi Vakası Üzerine. Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi Ve Kültür Dergisi, 6(72), 13-16.
Lâçin, A. (2019). Asdep Görevlilerinin Aile Sosyal Destek Programının Uygulama Sürecine İlişkin Değerlendirmeleri Ve İş Tatminlerinin Ölçülmesi.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova Üniversitesi.
Örs, M. ve Ömer, R. (2014). Bilgisel Sosyal Destek Bakımından İlköğretim Okullarının Durumu ve Velilerin Bu Konudaki Öğrenme Gereksinmeleri: Manavgat İlçesi Örneği, Eğitim Bilimleri Dergisi,39(39), 159-173.
Seçkin, K. ve Coşkun, E. (2016). Sosyal Ağ Türlerinin Karşılaştırılmasına İlişkin Bir Ağ Analizi. Aibü Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 143-158.
Simek, Ö. F. (2019). Boşanma Sürecindeki Bireylerin Sosyal Destek Açısından Araştırılması: İstanbul Anadolu Adliyesi Örneği.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Üsküdar Üniversitesi.
Taysi, E. (2000). Benlik Saygısı, Arkadaşlardan Ve Aileden Sağlanan Sosyal Destek: Üniversite Öğrencileriyle Yapılan Bir Çalışma.[Yükseklisans Tezi]. (T94707), Sosyal Bilimler Ensititüsü, Ankara Üniversitesi.
Toptaş, T. (2019). Sosyal Yardım Başvurusunda Bulunan Bireylerin Psikolojik Belirti Düzeyleri Ve Sosyal Destek Algısı. Toplum ve Sosyal Hizmet,34(1), 19-44.
Türksever, C. (2020). Yoksul kadınların aile yılmazlık ve algılanan sosyal destek düzeylerinin incelenmesi: Merzifon örneği.[Yüksek Lisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli Üniversitesi.
Tunç, İ. (2013). Türkiye'de Ki Çocuk Koruma Hizmetlerinin Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uygulamaları Üzerinden Değerlendirmesi. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi].Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova Üniversitesi.
Tijen, Ş. (2009). Sosyal Dışlanma ve Yoksulluk İlişkisi. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Yardım ve Dayanışma Dergisi, (PDF), S:71-80.
Yiğittürk, E. (2017). Ulusaşırı Göç Ve Toplumsal Alanda Sosyal Ağlar: Abd'de Yaşayan Türkler Üzerine Bir Araştırma. [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazi Üniversitesi.
Yuvakgil, Z. (2017). Yaşlılarda Algılanan Sosyal Destek Düzeyleri, Sosyal Ağ Büyüklükleri ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi.[Yükseklisans Tezi]. (3072), Sosyal Bilimler Ensititüsü, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi.
Zülfikar, B. Ş. (2010). Yoksulluk Ve Yoksullukla Mücadele Yöntemleri: Katılımcı Bir Yaklaşımla Sosyal Riski Azaltma Projesinden Başarı Değerlendirmesi-Ankara Örneği.[Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi.
URL1 http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/uploads/50993/38112/
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.