SAĞLIK ÇALIŞANLARININ PANDEMİ DÖNEMİNDE ZORLU DENEYİMLERİ VE BUNLARLA BAŞ ETME SÜREÇLERİNİN YORUMLAYICI FENOMENOLOJİK ANALİZ İLE İNCELENMESİ-ÖZEL HASTANE ÖRNEĞİ
Abstract views: 290 / PDF downloads: 164
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.3576Anahtar Kelimeler:
COVID-19, Sağlık Çalışanı, Tıbbi Sekreter, Nitel analiz, Yorumlayıcı Fenomenolojik analizÖzet
Çalışmada, yardımcı sağlık personeli olarak COVID-19 Pandemi döneminde hastanede çalışan tıbbi sekreterlerin bu süreçte neler yaşadıklarının derinlemesine yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi ve salgın döneminin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma, pandemi döneminde özel bir hastanede yardımcı sağlık personeli kadrosunda evli ve çocuklu, en az 3 yıl hastanede çalışma deneyimli kadın tıbbi sekreter olarak görev yapan, yaşları 28-35 yıl arasında değişen, çalışmaya gönüllü olarak katılan 10 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılarla hastanede psikolog görüşme odasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerden toplanan veriler, nitel analiz tekniklerinden yorumlayıcı fenomenolojik analizi (YFA) tekniği ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, beş ana tema ve bu temalarla bağlantılı on iki alt temalar ortaya çıkmıştır. Anne olmanın getirmiş olduğu sorumluluk duygusu, belirsizliğin tedirginliği tetiklemesi, kendilerini damgalanmış ve dışlanmış hissetmeleri, hastalık kaygısının öfkeye dönüşmesi ve bu süreçte mevcut durumu kabullenme üst temaları belirlenmiştir.
Çalışmanın pandemi döneminde sağlık çalışanlarında yaşanan problemlerin tespit edilmesinde ve önlemlerin alınması için önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, COVID-19’un kadın sağlık çalışanları üzerindeki etkisini anlamaya yönelik sınırlı sayıdaki nitel çalışmaya katkı sağlayacağı, pandemi vb sağlık sorunları dönemlerinde sağlık çalışanlarında yapılacak çalışmalara ve alınacak tedbirlere çalışmamızda elde edilen sonuçların yaralı olacağı umulmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.