BATI SİYASET DÜŞÜNCESİNDE MEKÂN FELSEFELERİ VE VIRGINIA WOOLF’UN ‘KENDİNE AİT BİR ODA’SI


Abstract views: 67 / PDF downloads: 35

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.1304

Anahtar Kelimeler:

V. Woolf, Mekân, Kendine Ait Bir Oda, Felsefe, Batı siyaset düşüncesi

Özet

Batı siyaset düşüncesinde mekân felsefeleri belirli bir yer ve anlama sahiptir. Mekân felsefeleri, Batı siyaset düşüncesinin en önemli konuları arasında yer almaz. Ve fakat devlet, iktidar, halk, yasa/hukuk, siyasal yönetim biçimleri, siyasal ilahiyat, insan doğası, toplumsal cinsiyet, toplumsal sınıflar gibi konular işlenirken mekân konusu da gündeme gelir. Bu gündeme geliş genelde dolaylı ve tamamlayıcı mahiyette olur.
Mekân konusuna Batı siyaset düşüncesinin dışında, doğa bilimlerinde, sosyal bilimlerde ve edebiyatta da rastlanır. Bu disiplinler arasında zaman zaman geçişmeler de olur. Mekân konusuna önem veren edebiyatçılardan biri de Virginia Woolf’tur. Woolf’un bir mekânla doğrudan ilgili bir eseri vardır. Bu eser, ‘Kendine Ait Bir Oda’dır.
Bu incelemede amaç, Batı siyaset düşüncesindeki mekân felsefelerini ve Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’ adlı eserini birlikte irdelemektir. Yöntem olarak, incelemenin hem tasvirî/betimsel hem de eleştirel olması hedeflenmiştir. Niceliksel yaklaşım değil, niteliksel yaklaşım benimsenmiştir. Belgesel araştırma yapılmıştır. İnceleme sonucunda ortaya ilgili literatürler yönüyle karşılaştırmalı çalışmalara elverişli bulguların çıkması beklenmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2019-08-25

Nasıl Atıf Yapılır

DEMİREL, İdiris. (2019). BATI SİYASET DÜŞÜNCESİNDE MEKÂN FELSEFELERİ VE VIRGINIA WOOLF’UN ‘KENDİNE AİT BİR ODA’SI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 6(40), 2177–2183. https://doi.org/10.26450/jshsr.1304