ÖĞRETMENLERİN İŞ DOYUM DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ


Abstract views: 59 / PDF downloads: 24

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3214

Anahtar Kelimeler:

Öğretmenler, İş doyumu, Öğretmen iş doyumu

Özet

Öğretmenlerin iş doyum düzeylerini etkileyen faktörlerin ortaya konması, iş doyum düzeylerini etkileyen olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılmaya çalışılması önemlidir. Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin ne olduğunu, öğretmen iş doyum düzeyi ile mesleki bilgilerin (branş, kurum türü, meslek seçimi, mesleki deneyim, kurumdaki görev süresi) anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini, demografik özellikler (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi) ile öğretmen iş doyum düzeyi arasında bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir.

Çukurova ilçesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında görev yapan 110 öğretmenden elde edilen bulgular ile araştırma sonuçlandırılmıştır.

Öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin; cinsiyet, medeni durum, kurum türü, branş, meslek seçimi ile anlamlı ilişkide olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Okul müdürleri; eğitimde istenilen hedeflere ulaşmak, okul başarısını artırmak, öğrencilerinde kalıcı izli davranış değişikliği yapabilmek için öğretmenlerin iş doyum düzeylerini önemsemeli, öğretmenlerin iş doyum düzeylerini yüksek tutmak için gerekli önlemleri almalıdır.

İndir

Yayınlanmış

2022-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

KARAKAŞ, E., DAŞKIN, İbrahim, KANTAR, F., ÇELENK, K., & ÇELENK, İnayet. (2022). ÖĞRETMENLERİN İŞ DOYUM DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(87), 1854–1863. https://doi.org/10.26450/jshsr.3214