TÜRKİYE’DE DENİZ ULAŞTIRMASININ GELECEĞİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME


Abstract views: 105 / PDF downloads: 37

Yazarlar

  • Mücahit ŞİŞLİOĞLU Yeditepe Universitesi, İstanbul/Türkiye
  • Ergün DEMİREL Piri Reis Üniversitesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, İstanbul/Türkiye

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.216

Anahtar Kelimeler:

Deniz Ulaştırması, Türk Deniz Ticareti, Deniz Ekonomisi, Deniz Politikaları

Özet

Deniz Ulaştırması Dünyanın farklı ülkelerindeki piyasaları birleştiren ve Dünyadaki malların yüzde doksanının taşındığı hayati öneme haiz bir ekonomik unsurdur. Diğer taşıma modellerine göre çok ucuz olması nedeniyle başka bir ulaştırma sistemiyle ikame edilemeyecek vazgeçilmesi mümkün olmayan bir faaliyettir.
Türkiye G-20 içerisinde yer alan bir ekonomiye sahip, nüfusu, yüzölçümü ve denizlerle çevrili konumu ile denizcilik ile çok yakından ilişkili önemli bir ülkedir. Bu itibarla Deniz Ulaştırması Türkiye için hayati bir öneme haizdir.
Çok süratli gelişen teknoloji ve her yıl büyüyen Dünya ekonomisi, çevrenin korunması gibi faktörler Deniz Ulaştırmasını önemli ölçüde etkilemekte ve yeni durumun gerektirdiği dönüşümlerin süratle yapılmasını gerekli kılmaktadır. Deniz Ulaştırması ile ilgili muhtelif kuruluşlar kendi ilgi ve menfaat alanları ile ilgili değerlendirmeler yaparak bunları yayınlamaktadırlar. Ancak denizciliğin önümüzdeki yıllara alacağı şekle ilişkin olarak daha geniş kapsamlı ve tarafsız bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Özellikle teknolojideki gelişmeleri takip ederek önümüzdeki on yılların denizciliğinin gereklerine şimdiden hazırlanmamız ülkemiz açısından önem kazanmaktadır.
Bu incelemede Dünyadaki siyasi, ekonomik ve sosyokültürel gelişmeleri de kapsayan farklı bir genel değerlendirme yapılmaya çalışılacaktır

İndir

Yayınlanmış

2017-12-11

Nasıl Atıf Yapılır

ŞİŞLİOĞLU, M., & DEMİREL, E. (2017). TÜRKİYE’DE DENİZ ULAŞTIRMASININ GELECEĞİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 4(13), 1511–1517. https://doi.org/10.26450/jshsr.216