BİR EVLENME TÜRÜ: OTURAKALMA
Abstract views: 383 / PDF downloads: 58
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.2608Anahtar Kelimeler:
Oturakalma, Kadın, Toplum, Geleneksel Toplum YapısıÖzet
Oturakalma evlilik; yeterince analiz edilmemiş ve ortaya konmamış konular arasında yer almaktadır. Bu yüzden çalışmamızda oturakalma evliliği tanışma sürecinden evlilik sonrası sürece kadar derinlemesine incelemek amaçlanmıştır.
Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Çalışma oturakalma türü evlilik gerçekleştiren kadınlarla yapılmıştır. Araştırmaya temel olan oturakalma türü evlilik yapan kadınlar ile görüşmelerde yer alan sorular, oturakalma evliliği anlamak ve tanımlamak için üretilmiştir. Bu çalışma ile Oturakalma evlilik; tanışma, evliliğin olmaması, Oturakalma süreci ve evlilik sonrası dönem olmak üzere dört aşamada incelenmiştir.
Çalışma evreni; Adana ilinde Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde ikamet eden oturakalma türü evlilik gerçekleştirmiş kadınlar oluşturmaktadır. Evrenin tam sayısı bilinmemektedir. Örneklem ise bu dört ilçede yaşayan 12 oturakalmış kadındır. Oturakalma türü evlilik yapmış kadınlara ulaşmak için yakın çevreden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım alınmıştır. Araştırmalar sonucu bu tip evlilik yapmış 12 kişiye ulaşılmıştır. 12 oturakalmış kadından 4’ü görüşmelere katılmak istememiş ve 8 oturakalmış kadın ile araştırma gerçekleştirilmiştir.
Kadınlar, kendi aileleri ve çevresindekilerin oturakalmaya olumsuz bakmalarına ve kadınlık gururlarına rağmen oturakalma evlilik gerçekleştirmişlerdir. Kadının fedakârlık yaptığı noktalardan birisinin de toplumdaki itibar olduğu görülmüştür. Buna karşın erkekler açısından böyle bir durum söz konusu değildir. Oturakalmadan etkilenen taraf kadınlardır.
Çalışmamızda oturakalmayı aydınlatacak ciddi bulgulara ulaşılmıştır ve çalışmamızın daha sonra yapılacak olan araştırmalara iyi bir yol gösterici olacağı düşünülmektedir
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.