DEZAVANTAJLI BÖLGEDEKİ OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN MEVCUT PROBLEMLERE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ


Abstract views: 610 / PDF downloads: 272

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3490

Anahtar Kelimeler:

Dezavantajlı, öğretmen-yönetici görüşü, anaokulu, ilkokul, ortaokul

Özet

Modern anlamda tüm güçlüklerin çözümünde kullanılan ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi olarak benimsenen eğitim, hiç şüphesiz en önemli süreçlerden biridir. Eğitimin bu kadar önem ihtiva ettiği bir süreçte kaliteli bir eğitim, kaliteli bir kurumda ve kaliteli bir öğretmen rehberliğinde gerçekleşebileceği için eğitimin lokomotifi bu kurumlarda çalışan öğretmen ve okul idarecileri olmaktadır. Bu araştırmanın amacı; dezavantajlı bölgede çalışan yönetici ve öğretmenlerin çalıştığı kurumu, dezavantajlı olarak görüp görmediği ve dezavantajlı görüyorsa bu dezavantajları nasıl çözüme kavuşturacağını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması ve veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Samsun ili Canik ilçesi Yavuz Selim Mahallesi ile İki Yüz Evler Mahallesi’nde oturan Roman öğrencilerin eğitim gördüğü bölgede çalışan 30 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir.

Bölgede yaşayan dezavantajlı (Roman) öğrencilerin kaliteli bir eğitime ulaşmasının önünde; eğitim kurumlarının uygun fiziki şartlarının olmaması, eğitim bilinci gelişmemiş ailelerin varlığı, ekonomik problemler, ders araç gereçlerinin yetersizliği, rol model eksikliği, kültürel hayatın getirdiği olumsuzluklar vs. gibi engelleri sıralamak mümkündür. Tespit edilen tüm bu engeller doğrultusunda, bu bölgelerde çalışmakta olan idareci ve öğretmenlerin birçok açıdan desteklenmesi ve güçlendirilmesi; aynı zamanda söz konusu idareci ve öğretmenlerin de tecrübelerinden yararlanılmasının önemli olduğu görülmüştür. Sivil toplum kuruluşları ile ortak proje ve çalışmalara ağırlık verilmesinin de sorunun çözülmesinde etkili bir rol oynayacağı tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların eğitim sistemine katkı sağlayacağına inanılmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2023-02-28

Nasıl Atıf Yapılır

ÇALIŞICI, M., YÜKSEL, D., & YAĞIR, E. (2023). DEZAVANTAJLI BÖLGEDEKİ OKULLARDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN MEVCUT PROBLEMLERE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(92), 486–499. https://doi.org/10.26450/jshsr.3490